10 Οκτ 2013

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 2013

Oι αιτήσεις για το εποχιακό επίδομα ΟΑΕΔ 2013 από οικοδόμους σερβιτόρους αλλά και πολλούς άλλους εργαζόμενους, συμφωνα με την εγκύκλιο που σας παρουσιάζει το dikaiologitika.gr πρώτο , ξεκινούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΑΕΔ στο oaed.gr απο την Δευτέρα 14/10/2013 Η λήξη υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζεται η 02/12/2013. Η υποβολή των αιτήσεων μέσω ΚΕΠ θα πραγματοποιείται από 21/10/2013 -02/12/2013. Ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με την εγκύκλιο θα καταβάλει προσπάθεια ούτως ώστε η πίστωση για το εποχιακό επίδομα ΟΑΕΔ να ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης. Δικαιούχοι για το εποχιακό επίδομα ΟΑΕΔ 2013 είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ' όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα. Συγκεκριμένα αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη. Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2013, που κατά το έτος 2012 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2013, δικαιούνταισύμφωνα με την εγκύκλιο που δημοσιευει πρώτο το ΄΄δικαιολογητικα΄΄ το εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ 2013 εφ' όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και η οποία για το έτος 2013 ανέρχεται στο ποσό των 486.84 € Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2013 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.

Πόσο είναι το εποχιακό εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ 2013 
1. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. 
2.    Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. 
3.    Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. 
4.    Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σύμφωνα με το ΄΄δικαιολογητικα΄΄ για τα επαγγέλματα των μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου - κιν/φου, ταμιών κιν/φου - θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. 

(Ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη 26.18 €)

Μισθωτοί τουρ/κού - επισ/κού κλάδου: ημερομισθια 2012 :75 και όχι άνω των 50 από 1/10-31/12, 458,15€

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

1.    Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. 
2.    Για τους δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες και σμυριδορύκτες Νάξου απαιτούνται από 50 - 240 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. 
3.    Οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος 75 τουλάχιστον ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά την χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της καταβολής ημερολογιακού έτους. 
4.    Για τους χειριστές εκσκαπτικών , ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων σύμφωνα με την εγκύκλιο που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr απαιτούνται από 70-210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. 
5.    Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην είναι περισσότερα απ' αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα. 
6.    Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια. 
7 Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 - 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.   
8. Στερούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα, (παρ. 5α, άρθρου 37 Ν. 1836/89).

Δικαιολογητικά για το εποχιακό επίδομα ΟΑΕΔ 2013:

Ηλεκτρονική Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία να δηλώνουν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αν: 
α) κατά το έτος 2013 ασκούν το επάγγελμά του    
 β) δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ , το μεγαλύτερο διάστημα του οποίου περιλαμβάνεται στο έτος 2013. 
γ) δεν λαμβάνουν σύνταξη ( κύρια και επικουρική) ίση ή μεγαλύτερη από την κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. 
δ) προκειμένου για μουσικούς, βεβαίωση του οικείου επαγγελματικού σωματείου. 
ε) προκειμένου για χειριστές ανυψωτικών & εκσκαπτικών μηχανημάτων, άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. 
στ) προκειμένου για τους σμυριδορύκτες Νάξου βεβαίωση της οικείας αρχής για την απόδειξη του τόπου κατοικίας σύμφωνα με την με αριθμ. 30659/31-3-89 Υ.Α. 
ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΔΙΩΝ ΤΗΣ Υ.Δ. ΔΙΟΤΙ Η ΜΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ

τα λοιπά δικαιολογητικά αναζητούνται ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.   Συγκεκριμένα: 1)    Προκειμένου για υπηκόους τρίτων χωρών, τα στοιχεία της άδειας διαμονής αναζητούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. 2)    Τα στοιχεία του εκκαθαριστικού σημειώματος Δ.Ο.Υ. αναζητούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) 3)    Τα στοιχεία ασφάλισης διασταυρώνονται από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ. ασφαλισμένοι υποχρεούνται να προσκομίσουν «Αποσπάσματα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης» μόνο στις περιπτώσεις που ασφαλίζονται με τρόπο πλασματικό (π.χ. δασεργάτες , ηθοποιοί, σμυριδορύκτες Νάξου κλπ).
www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου