23 Οκτ 2013

Δελτίο Τύπου της Γραμματείας για το επίδομα ανεργίας


Καταχωρήθηκε στις 

Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη βουλή, το Υπ. Εργασίας ισχυρίζεται ότι αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, στην προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις χιλιάδων συναδέλφων.
Από εκεί που θα δινόταν 5-6 μήνες επιδότηση μετά από 2 χρόνια (αφού με τον τελευταίο νόμο δεν μπορεί κανείς να επιδοτηθεί πάνω από 400 μέρες για χρονικό διάστημα 4 ετών), τώρα έρχονται και δηλώνουν ότι θα δώσουν 3 μήνες κάθε χρόνο και όχι για όλους.
Είναι κακοί ψεύτες! Τίποτε δεν αλλάζει!
Μοιράζουν τη φτώχεια κάθε χρόνο αντί κάθε δυο χρόνια.
Για τον εποχικά εργαζόμενο που και κακοπληρωμένος είναι και στις περισσότερες περιπτώσεις απλήρωτος, καμία ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει. Πετάνε το ίδιο ξεροκόμματο, υλοποιώντας έτσι πολιτικές που μόνος στόχος είναι η θωράκιση των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας.
Δεν μας εκπλήσσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που βγαίνει πανηγυρίζοντας και ευχαριστεί τους υπουργούς και τους βουλευτές που ψήφισαν όλα τα μνημόνια, μεσοπρόθεσμα κλπ.  Ευχαριστεί όλους εκείνους που στήριξαν την πολιτική που απελευθερώνει τις απολύσεις, ενισχύει την μαθητεία και όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μειώνει μισθούς, αποζημιώσεις και τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, καταργεί στην πράξη το επίδομα ανεργίας.
Δεν μας κάνει εντύπωση ούτε η χολή που βγάζουν για το ταξικό εργατικό κίνημα και τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα, που από το καλοκαίρι του 2011 σε κάθε απεργία, σε κάθε κινητοποίηση έβαζαν το αίτημα για ουσιαστική προστασία των ανέργων, για κατάργηση του νόμου που τιμωρεί τους εποχικούς, μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους από άλλους κλάδους. Έχουν έτσι κι αλλιώς ταχθεί με το δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των μονοπωλίων, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και με όλα τα μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται για την ενίσχυση τους. Είναι απέναντι στους εργάτες και στηρίγματα της πολιτικής της κυβέρνησης. Μια πολιτική που επιδοτεί, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τους μεγαλοεργοδότες  με 2,2 δις ευρώ (που ανάμεσα στα άλλα τα 150 εκατομμύρια είναι μόνο για τους ξενοδόχους) για την «ενίσχυση» της απασχόλησης. Τον πακτωλό των εκατομμυρίων που δίνουν στους ξενοδόχους (από χρήματα των εργαζομένων) μόνο να έδιναν για το επίδομα ανεργίας, θα έφτανε για μεγαλύτερα επιδόματα και για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Αυτά πρέπει να θυμώσουν τους εργαζόμενους του κλάδου, εποχικούς και μη. Δεν λύνεται το πρόβλημα με μια τροπολογία που δεν αλλάζει την ουσία του νόμου. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει την επί της ουσίας κατάργηση του επιδόματος ανεργίας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τα συλλαλητήρια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 6 Νοέμβρη.
Όλοι οι εποχικοί να δώσουν τη μάχη της επιτυχίας των απεργιακών συγκεντρώσεων.
Να απαιτήσουμε κατάργηση άμεσα, εδώ και τώρα, του νόμου και της τροπολογίας που περικόπτει το επίδομα ανεργίας.
Να διεκδικήσουμε ουσιαστική προστασία των ανέργων με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικούμε μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά και να υπολογίζεται ο χρόνος ανεργίας ως συντάξιμος χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου