7 Οκτ 2013

Καταδικασμένοι στην εξαθλίωση

Πάνω από το 80% των εποχιακά απασχολούμενωνξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, θα μείνουν φέτος χωρίς επίδομα ανεργίας τους μήνες του χειμώνα, εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου 3986/11 που, με πρόσχημα το νοικοκύρεμα των οικονομικών, εξαθλιώνει μαζικά εργαζόμενους για να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο κρατικό χρήμα οι καπιταλιστές (κόβει επιδόματα ανεργίας, προσφέρει τζάμπα εργάτες στους καπιταλιστές τους οποίους ενισχύει και οικονομικά στο όνομα της «ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης»).
Σύμφωνα με το νόμο, όσοι από τους εποχιακά εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει 450 ημέρες (18 μήνες) επιδότησης από τον ΟΑΕΔ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δε θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Ο νόμος αυτός δεν αφορά μόνο τους ξενοδοχοϋπάλληλους ή τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά το σύνολο των εποχιακά εργαζόμενων. Μάλιστα, το καθεστώς θα γίνει ακόμη πιο αυστηρό από 1/1/2014, όταν και το αντίστοιχο «όριο» θα μειωθεί σε 400 ημέρες για την 4ετία.
Με αυτόν τον τρόπο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση. Την ώρα που οι μισθοί στους εποχιακούς εργάτες, έχουν ήδη μετατραπεί σε... επιδόματα, έρχεται η κυβέρνηση να αφαιρέσει και το - έτσι κι αλλιώς - πενιχρό επίδομα ανεργίας. Εκείνοι, μάλιστα, που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν το επίδομα ανεργίας, είναι οι παλιοί ασφαλισμένοι.
Οι εποχιακά εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή την εξέλιξη. Το επίδομα ανεργίας δεν τους το «χάρισε» κανείς. Είναι δικαίωμα, που κατακτήθηκε μέσα από αγώνες για να μπορούν να επιβιώσουν, διότι ο μισθός που έπαιρναν κατά τη διάρκεια της εποχιακής απασχόλησης δεν έφτανε για να συντηρηθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους όλο το χρόνο. Και πρέπει να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την εξαθλίωσή τους.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου