4 Οκτ 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 11-7-13

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013
΄Για ποιον τουρισμό μας μιλάνε;

Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, διαπιστώνεται ότι περισσότερο από το 73% των Ελλήνων δεν θα κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές το φετινό καλοκαίρι. Κι από τους ελάχιστους που θα κάνουν το 80% θα φιλοξενηθούν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.
Θα αποτελούσε σημαντικό νέο αυτή η έρευνα αν δεν επαναλάμβανε μια κατάσταση που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, από την εποχή της μεγάλης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ήταν η εποχή που οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έκαναν διακοπές, αλλά αντιμετώπιζαν στο πετσί τους τις αντεργατικές πολιτικές των τότε κυβερνήσεων, αλλά και την τουριστική πολιτική για τον λεγόμενο «ποιοτικό» τουρισμό που απευθύνεται σε λίγους, αυτούς που μπορούν να πληρώνουν το πανάκριβο προϊόν του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Λέγαμε τότε σαν Συνδικάτο ότι ο μισθός ενός εργαζόμενου ήταν μικρότερος από μια διανυκτέρευση σε πεντάστερο ξενοδοχείο, ή ένα γεύμα 4 ατόμων σε ένα πανάκριβο εστιατόριο.
Οι κλάψες που ακούστηκαν στα ΜΜΕ, φερέφωνα των μεγαλοεργοδοτών, για την αδυναμία των Ελλήνων να πληρώσουν για την αναψυχή τους, είναι ψεύτικες και υποκριτικές. Την ίδια στιγμή που οδύρονται για τα άδεια από Έλληνες ξενοδοχεία, πανηγυρίζουν για τους 17 εκ. τουρίστες, τα 11 δις ευρώ έσοδα που αναμένονται φέτος να μπουν στα ταμεία των αφεντικών τους. Αναπαράγουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης για ανάπτυξη με όχημα τον τουρισμό, όταν οι απολύσεις στον κλάδο πέφτουν βροχή και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Όταν κλείνουν εργοστάσια κι επιχειρήσεις, που μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκεί όπου θα έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Όταν τα τουριστικά «χωριά» του «all inclusive» χτίζονται το ένα μετά το άλλο, στεγνώνοντας το εισόδημα χιλιάδων μικροεπαγγελματιών.
Δεν χρειαζόταν καμιά έρευνα για να δει κανείς την πραγματικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Μια απλή επίσκεψη σε ένα οποιοδήποτε μεγάλο ξενοδοχείο μπορεί να αποκαλύψει ποιοι είναι οι πελάτες στα σαλόνια και πώς περνούν οι εργαζόμενοι στα αλώνια. Μια μόνο ματιά στην επικαιρότητα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με χιλιάδες νέους και νέες να δουλεύουν με ανασφάλιστες και πολλές φορές απλήρωτες συμβάσεις μαθητείας των 300 ευρώ αποκαλύπτει για ποιο τουρισμό μιλάνε, αυτοί που συκοφαντούν κάθε κινητοποίηση για την υπεράσπιση της ζωή των εργαζομένων που δήθεν πλήττει τον τουρισμό τους.
Η χαρακτηριστική περίπτωση στο ξενοδοχείο HYDRA BEACH, όπου η ισπανικών συμφερόντων πολυεθνική απέλυσε 20 εργαζόμενους που διαμένουν στην περιοχή την ημέρα που προσέλαβε πολλαπλάσιους μαθητές, αποκαλύπτει την αλήθεια που όσο και να προσπαθήσουν πλέον δεν κρύβεται.
Αυτό που, ιδιαίτερα σήμερα που τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται βροχή, πρέπει να κατανοηθεί από την πλειοψηφία των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων στην πόλη και στο χωριό, των νέων, των γυναικών είναι ότι με τα μονοπώλια ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε καμιά σύγχρονη ανάγκη μας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Και τέτοιες ανάγκες είναι ο τουρισμός, η αναψυχή, οι διακοπές.
Τους αφήνουμε λοιπόν στα κροκοδείλια δάκρυά τους και συνεχίζουμε τον αγώνα για οργάνωση του κλάδου, για ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων μας, χώρο το χώρο, εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Μιας και τα ραδιοτηλεοπτικά τους μέσα έχουν το χρόνο τους αφιερωμένο στην προώθηση της πιο άγριας αντεργατικής πολιτικής, στο ξεδίπλωμα των ιδεολογημάτων που αναπαράγουν την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή, στην πλασματική ζωή που σερβίρουν αναδεικνύοντας τηλε-μάγειρες και τηλε-φαγητά, τηλε-διακοπές, τηλε-πάρτυ και τηλε-ταξίδια, όλα σε μια σούπα με μπαχαρικά τη διαπλοκή και τη διαφθορά του πιο σάπιου συστήματος που γνώρισε η ανθρωπότητα.


Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου