5 Οκτ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ HILTON ΑΘΗΝΩΝ

Τρίτη, 1 Οκτώβρη 2013

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου μας συνεδρίασε με θέμα τα οικονομικά αιτήματα που θα θέσει στην επιχείρηση. Η απόφασή τους, που την έκαναν κιόλας πράξη, ήταν να ζητήσουν «400 ευρώ δωροεπιταγή» ως bonus, γιατί αυξήθηκαν τα κέρδη της επιχείρησης.

Η παράταξη μας μπροστά και σε αυτές τις εξελίξεις έχει υποχρέωση να απευθυνθεί στους εργαζόμενους, μιας και τα δικά τους συμφέροντα έχουμε υποχρέωση να υπερασπίζουμε.

Θέτουμε για αρχή κάποια ερωτήματα που πρέπει να παρθούν υπόψη, όχι βέβαια από την πλειοψηφία του ΔΣ, αλλά από τους εργαζόμενους του Hilton:
  1. Πρώτα από όλα με ποια εξουσιοδότηση ένα ΔΣ, ειδικά σαν πλειοψηφία κι όχι ομόφωνα, αποφασίζει χωρίς να λάβει υπόψη τα μέλη του σωματείου, για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τα οικονομικά μας αιτήματα; Ποιος είναι αρμοδιότερος από μια Γενική Συνέλευση να αποφασίσει τί θα ζητήσουμε και γιατί;
  2. Από πότε οι διεκδικήσεις μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ονομάζονται «δώρο» ή «bonus»; Από πότε το «δώρο» αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης;
  3. Τί είδους διαπραγμάτευση κάνει η πλειοψηφία του ΔΣ χωρίς να έχει σχεδιάσει με ποιο τρόπο θα διεκδικήσει έστω κι αυτή τη δωροεπιταγή;
  4. Γιατί δεν έγινε καμιά ενημέρωση των εργαζομένων για τα παραπάνω;

Η θέση της παράταξής μας ήταν οι όποιες προτάσεις να μπουν σε ψηφοφορία σε Γενική Συνέλευση.
Σε ό,τι μας αφορά η πρότασή μας την οποία καταθέτουμε γραπτώς είναι αφενός η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με κάλυψη των απωλειών από τη μείωση που έγινε το 2012 και ειδικότερα για το Hilton υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που θα καλύπτει τη μείωση κατά 8% που είχαμε από το Γενάρη του 2013.
Αυτό εξάλλου αποτελεί και την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρησιακών σωματείων της Αττικής, καθώς και δεκάδων κλαδικών σωματείων από όλη τη χώρα.

Γιατί κάνουμε αυτή την πρόταση;
Γιατί η συνέχιση της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας, οι καταστροφικές εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς της ζωής μας όπως η υγεία και η παιδεία, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να διεκδικήσουμε ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς μας κι όχι «δωράκια» που θα εξαφανιστούν από το πρώτο κιόλας δεκαήμερο. Φυσικά και δεν υποτιμούμε οτιδήποτε αποσπούμε ως κατάκτηση από την εργοδοσία, αλλά το ζήτημα είναι ότι αφενός δεν αρκεί κι αφετέρου δεν μπορεί αυτό να επιβάλλει «εργασιακή ειρήνη» σε ένα χώρο που η εκμετάλλευση γίνεται καθημερινά μεγαλύτερη, σε μια κοινωνία που νιώθει στο πετσί της τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού με χιλιάδες τρόπους.

Αφού έχουμε ΣΣΕ επιχειρησιακή που λήγει τον Ιούλη του 2014, μπορούμε τώρα να ζητάμε την υπογραφή νέας;
Μα και το 2012 είχαμε ΣΣΕ που έληγε τον Δεκέμβρη, αλλά αυτό σε τίποτε δεν εμπόδισε τους ξενοδόχους να την καταγγείλουν από τον Απρίλη και να μειώσουν τους μισθούς μας με πρόσχημα την κρίση που αυτοί δημιούργησαν.


Τί είναι αυτό που πρέπει να καθορίζει πότε, πόσο και πώς θα ζητάμε βελτίωση των μισθών;
Οι σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών μας πρέπει να καθορίζουν τον κατάλληλο χρόνο των διεκδικήσεων, την τιμή που πρέπει να πουλάμε την εργατική μας δύναμη. Η δύναμη που έχει το κίνημα, ο βαθμός συσπείρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων επιβάλλει και τις μορφές πάλης, το πώς δηλαδή θα διεκδικήσουμε αυτά που θα συναποφασίζουμε.

Είναι μόνο το ζήτημα των μισθών που πρέπει να μας απασχολεί;
Όταν τα αιτήματα περιορίζονται στο οικονομικό, τότε μπορεί ευκολότερα η εργοδοσία να βρει άλλους τρόπους να αυξήσει την εκμετάλλευσή μας κι άρα τη διασφάλιση των κερδών της, μέσα από την αύξηση των ωρών εργασίας, την περικοπή ρεπό, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την χρησιμοποίηση δουλεμπορικών συνεργείων. Άρα χρειάζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που να καλύπτει όλες τις πλευρές της εργασιακής μας ζωής.

Είναι ρεαλιστικό να ζητάμε ΣΣΕ με αυξήσεις;
Τα 12 δις ευρώ έσοδα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ο ΣΕΤΕ από τον τουρισμό, τα 17,5 εκ αφίξεις και πιο πολύ τα αποτελέσματα στο Hilton Αθήνας που όλοι τα βλέπουμε καθημερινά μπρος στα μάτια μας από την αρχή του χρόνου, κάνουν όχι μόνο ρεαλιστική την πρόταση αλλά και απόλυτα αναγκαία. Βέβαια εδώ μπορεί κανείς να ανοίξει κι άλλο την κουβέντα: ποιος είναι αυτός που πρέπει να καθορίζει την κατανομή του πλούτου που παράγει αν όχι ο ίδιος ο παραγωγός; Κι αν τελικά καθορίσουμε εμείς τί θα παίρνουμε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Θα μας αφήσει ποτέ ο εργοδότης που ζει από τη δική μας δουλειά να κάνουμε κουμάντο στην παραγωγή και την κατανομή του πλούτου; Μπορούν όλοι αυτοί που προσκυνούν αυτό το σύστημα και προσπαθούν να το κάνουν καλύτερο, να μας πουν πώς θα γίνει δίκαιη κατανομή του πλούτου, όσο υπάρχουν εργοδότες; Αλήθεια πότε έγινε και πού;


Θέτουμε αυτά τα ερωτήματα και αυτές τις σκέψεις για να ξεκινήσει συζήτηση μέσα στο χώρο δουλειάς, ώστε να μην αφήσουμε περιθώριο να μας βάλλουν για άλλη μια φορά με το κεφάλι κάτω και μάλιστα με τα χέρια κάτω, χωρίς την παραμικρή αντίδραση.
Το μέλλον έτσι κι αλλιώς -με ή χωρίς «δωροεπιταγή»- προβλέπεται δύσκολο για μας τους εργαζόμενους, αφού η κρίση όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά βαθαίνει φέρνοντας μαζί της νέα μέτρα, ακόμη πιο σκληρά και βάρβαρα.
Κι όπως έχει αποδειχτεί όλες τις φορές, δεν υπάρχει εργοδοσία, ούτε αυτή του Hilton Αθήνας, που να μην αξιοποιεί το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που παίρνει μια κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς η μεγαλοεργοδοσία είναι αυτή που παραγγέλλει και οι κυβερνήσεις, τα κόμματά της τα υλοποιούν.

Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία του σωματείου όχι μόνο δεν αποδέχεται τίποτε από τα παραπάνω, αλλά βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της εργοδοσίας. Η πρόσφατη αλλά και παλιότερη εμπειρία μας δείχνει ότι οι όποιες αποφάσεις παίρνονται είναι αποτέλεσμα του φόβου, του εκβιασμού, της τρομοκρατίας, στην καλύτερη περίπτωση της απάθειας των εργαζομένων.
Χρειάζεται τώρα να αλλάξουμε ρότα. Να σκεφτούμε συλλογικά, ομαδικά με όπλο τις εμπειρίες και οδηγό τις ανάγκες των οικογενειών μας.

  • Καλούμε την πλειοψηφία του ΔΣ να ορίσει άμεσα Γενική Συνέλευση.
  • Καλούμε τους εργαζόμενους να συνταχτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα Συνδικάτα, η πλειοψηφία των σωματείων του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 11 πμ στην Ομόνοια.
  • Να συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μας την Τετάρτη 9 Οκτώβρη 2013 στις 5 μμ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Οι εργαζόμενοι του Hilton Αθήνας, όπως κι όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου έτσι μόνο θα απαντήσουν σε κυβέρνηση κι εργοδοσία που επιδιώκουν να τελειώνουν μια και καλή με τα σωματεία και το κίνημα. Και κάτι «παρακαλετά» για «δώρα» που δεν είναι παρά επαιτείες, μόνο αυτό το σκοπό εξυπηρετούν.



ΔΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ HILTON ΑΘΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου