17 Δεκ 2013

Χρ. Κατσώτης: Η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ είναι συνειδητή επιλογή

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Η παρέμβαση του έγινε στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε από το ΚΚΕ.
Όπως είπε «η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί σε πλήρη ασυδοσία τη μεγαλοεργοδοσία, με τραγικές συνέπειες στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων».
Είναι χαρακτηριστικό πως το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε το Φλεβάρη από το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης» προβλέπει την κατάργηση των τμημάτων του ΣΕΠΕ σε τουλάχιστον 6 νομούς της χώρας και την υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εργασίας.
Ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δικαιολόγησε πλήρως την επιλογή της υποβάθμισης του ΣΕΠΕ ισχυριζόμενος ότι η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.
Ανταπαντώντας ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι το σύστημα «Εργάνη» δε μπορεί να ελέγξει εάν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας γιατί αυτό προϋποθέτει επιτόπιους ελέγχους. Ενδεικτικό της υποβάθμισης του ΣΕΠΕ είναι το γεγονός ότι διαθέτει μόλις 26 αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα για να κάνει ελέγχους. Καταγγέλλοντας τη συνειδητή επιλογή της υποβάθμισης, που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «οι έλεγχοι πρέπει να είναι επαρκείς για να μην έχουμε τραγωδίες».
Επίσης στηλίτευσε το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες «να μην τηρούν τίποτα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Για παράδειγμα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων επιτρέπει να υπογράφονται ακόμη και συμβάσεις μίας ημέρας.

Χρ. Κατσώτης: Η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ είναι συνειδητή επιλογή (VIDEO) - 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου