14 Δεκ 2013

Στον τουρισμό η πρώτη σχολή του «γερμανικού μοντέλου» «διττής εκπαίδευσης»


Στον τουρισμό η πρώτη σχολή του «γερμανικού μοντέλου»
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (δεξιά) συζητεί με τον ομοσπονδιακό υφυπουργό Παιδείας της Γερμανίας κ. Τόμας Ράχελ στην εκδήλωση με την αφορμή της έναρξης της Σχολής Διττής Εκπαίδευσης (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)  

Και φτηνό εργατικό δυναμικό και κατάργηση 

της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.



Oι «ειδικοί» από τον εμπνευστή του Τεχνολογικού Λυκείου κ. Ι. Καρατράσογλου, έως τον «ειδικό» που διάγει το βίο του στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού Παιδείας, ειδικό που επαίρεται ότι γνωρίζει από πολιτική, άσχετα αν δεν μπορεί να διακρίνει την Κανέλλα από την Αλεξάνδρεια,
επιμένουν στην κατάργηση όλων των δομών της επαγγελματικής και στην ίδρυση του νέου Λυκείου.
Από κοντά ο κ. Φούχτελ. Αγαθών προθέσεων άνθρωπος (αν και Γερμανός), έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο που του έχει αναθέσει η κ. Μέρκελ και προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα μας.
Γνωρίζοντας το Σύστημα Εργασιακής Κατάρτισης της χώρας του, αποφάσισε να το γνωρίσει και στους Έλληνες  με πρώτο και καλύτερο τον βασικό συνομιλητή του στην Ελλάδα υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, πολιτικό με θητεία στο Υπουργείο Παιδείας.
Όπως γράφει η Καθημερινή στο φύλλο της 2/2/2013
, μετά από πρόσκληση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Ιδρύματος Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα() 27 άτομα από την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και ο κ. Στυλιανίδης, επισκέφτηκαν διάφορες δομές κατάρτισης και εκπαίδευσης στη Γερμανία μεταξύ των οποίων και τη σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης Konrad Adenauer στο Kriftel. 
Η σχολή αυτή ανήκει στο γερμανικό Σύστημα Διττής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο οποίο το 25 - 30% περίπου των ωρών διδασκαλίας αφορούν  τα μαθήματα στην τάξη και το υπόλοιπο εξάσκηση και μαθητεία στην πράξη σε εργασιακό φορέα. 
Στη Γερμανία οι σχολές αυτού του τύπου είναι γνωστές σας σχολές Φολσβάγκεν, Ζήμενς, Μερσεντές, κλπ, αφού λειτουργούν μέσα στις επιχειρήσεις και εκπαιδεύουν τους καταρτιζόμενους, όχι σε εργαστήρια αλλά πάνω σε εργασιακές συνθήκες.
Οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούνται είναι ελάχιστοι και μόνο για τις θεωρητικές γνώσεις, ενώ οι αμοιβές των εκπαιδευόμενων είναι πενυχρές συμβάλοντας στο μειωμένο εργατικό κόστος των επιχειρήσεων αλλά και στην αύξηση της ανεργίας.
Αρχικά το πρόγραμμα θα είναι σε πιλοτική βάση με προοπτική να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Πιθανολογείται ότι προορίζεται να αντικαταστήσει τις ΕΠΑΣ και σε βάθος χρόνου τα ΙΕΚ.
Όσο για τη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση μάλλον θα μείνει με το τριετές Τεχνολογικό Λύκειο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συρρίκνωση της και τη τύχη των εκπαιδευτικών που σήμερα υπηρετούν σ’ αυτή. 

cb



ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  12/12/2013 19:40 ΑΠΟ ΒΗΜΑ

«Διττή εκπαίδευση» με σπουδές και απασχόληση σε επιχειρήσεις στον Άλιμο

Η πρώτη σχολή «διττής εκπαίδευσης» που αποτελεί ουσιαστικά το περίφημο γερμανικό μοντέλο (σπουδές και ταυτόχρονα απασχόληση σε επιχειρήσεις) ξεκινάει στην Ελλάδα και ειδικά στον τομέα του τουρισμού.

Στην Αθήνα, η σχολή αυτή θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στον Άλιμο με δύο τμήματα για τις ειδικότητες των μαγείρων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου προσφέρονται συνολικά 60 θέσεις και στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, για επισιτιστές όπου προσφέρονται 30 θέσεις. Βάσει του ωρολογίου προγράμματος, που θα έχει διάρκεια τρία έτη, τον χειμώνα θα πραγματοποιείται η θεωρητική εκπαίδευση και το καλοκαίρι η πρακτική, ενώ οι σπουδαστές θα αμείβονται με το 75% του βασικού μισθού.

«Στον κρίσιμο τομέα της παιδείας, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, επισημάναμε την ανάγκη σχεδιασμού της μάθησης του μέλλοντος» δήλωσε σχετικά σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την παρουσίαση της νέας Σχολής.

«Αυτό όμως που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι συνιστά θεμέλιο λίθο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι ο θεσμός της μαθητείας. Με αυτό τον τρόπο, τροφοδοτούμε την ανάπτυξη, αφού θα υπάρξει εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της παραγωγής. Μάλιστα με την καθιέρωση της μαθητείας εξασφαλίζεται απόλυτα η σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας που ήταν ζητούμενο δεκαετιών» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Με το πρόγραμμα αυτό θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η εκπαίδευση που προσανατολίζεται σε πρακτικές ανάγκες μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας κ. Τόμας Ράχελ στην ίδια εκδήλωση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού, που έχει ξεκινήσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο από κοινού με τον ΟΑΕΔ και την εταιρεία DEKRA. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν τα συναρμόδια ελληνικά και γερμανικά υπουργεία, καθώς και άλλοι γερμανικοί και ελληνικοί φορείς.

Η Σχολή Διττής Εκπαίδευσης θα υποστηρίζεται από γερμανούς εταίρους, όπως η TUI Deutschland, το Πανεπιστήμιο του Όσναμπρυκ, η DEKRA Akademie, αλλά και σημαντικούς έλληνες εταίρους, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και ο ΟΑΕΔ.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία στο πρόγραμμα είναι οι Airotel, Aldemar Hotels, Atlantica Hotels & Resorts, Grecotel SA, G. Kipriotis & Sons Ltd., Robinson Hellas, Sunshine Village, Elounda Bay Palace και Elounda Blue.

Στην εκδήλωση βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Ράχελ, ενώ, μεταξύ άλλων, μίλησαν η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μαΐλλης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει το πρωί της Παρασκευής επίσημη συνάντηση με τον κ. Ράχελ στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου