31 Δεκ 2013

ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ
Toυ ΚΩΣΤΑ ΑΡΤΙΝΟΥ
Για ένδειξη ανάκαμψης της οικονομίας έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, για «συμβολική συμφωνία ξεχωριστής σημασίας» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με την υπογραφή της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τηνπλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, που προβλέπει πάγωμα των μισθών τους για το 2014 και αύξησή τους κατά 1% το 2015.
Οι πανηγυρισμοί της μνημονιακής κυβέρνησης για αυτή την συλλογική σύμβαση εργασίας αποτελούνπροκλητική κοροϊδία προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους.Αυτή η κυβέρνηση είναι, η οποία μαζί με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις κατεδάφισε την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίαςπροώθησε τις επιχειρηματικές και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, μέσω των οποίων πετσόκοψε τους μισθούς στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και γενικότερα από 15% έως και 50% και γενίκευσε την εφαρμογή των ελαστικών μορφών και της επισφάλειας στην εργασία.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση είναι διετής και αφορά τυπικά 130.000 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό, υπογράφεται λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης, η οποία λήγει σήμερα και όταν υπογράφηκε είχε προβλέψει μειώσεις μισθών κατά 15%, και, όπως προανέφερα, προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.
Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί στον συγκεκριμένο κλάδο κυμαίνονται σήμερα μετά την μείωση τους το 2012 κατά 15% από 753,69 (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π έως 821,96 για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α', προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π.. Με τη νέα συλλογική σύμβαση θα αυξηθούν το 2015 κατά 7-9 ευρώ μηνιαία, αλλά η ουσία, που σκόπιμα αποσιωπάται είναι ότι θα είναι μειωμένοι κατά 120 έως 136 ευρώ μηνιαία σε σχέση με αυτούς που ίσχυαν πριν την μείωσή τους το καλοκαίρι του 2012. Το πιο βασικό όμως είναι ότι οι εργοδότες δεν θα την εφαρμόσουν στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, αλλά σ’ ένα πολύ μικρό ποσοστό είτε γιατί το 60% το απασχολούν με μαύρη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είτε με άλλες κακοπληρωμένες, ελαστικές και αντεργατικές μορφές απασχόλησης. Επίσης μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας μειώνουν το μισθό, ώστε να προσεγγίζουν το μειωμένο κατώτερο μισθό και ο κατώτερος μισθός των 500 ευρώ καθαρά να γίνει καθολικός μισθός και για τον κλάδο του τουρισμού ολόκληρο και για όλη την Ελλάδα.
Πέραν των μισθολογικών, στη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας θεσμοθετείται για τους εργαζόμενους του κλάδου και η συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το ωράριο – λάστιχο, δηλαδή η δυνατότητα του εργοδότη να τους απασχολεί μέχρι και 10 ώρες την ημέρα. Συγκεκριμένα προβλέπει:
«Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.»
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ.
Ακούσαμε την κυρία  Υπουργό Τουρισμού και την Ομοσπονδία των Ξενοδόχων συνδέουν την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας με τα δεκαεπτά εκατομμύρια τουρίστες φέτος και τα 13 δισεκατομμύρια  τζίρο από την τουριστική δραστηριότητα στη χώρα μας.
Πανηγυρίζει και η Υπουργός και η Κυβέρνηση και οι εργοδότες, ενώ γνωρίζουν ότι όλη την χρονιά οι εργαζόμενοι του κλάδου εργάζονταν με επίσημες μειώσεις μισθών κατά 15% και στην πραγματικότητα κατά 50%. Ότι επίσης είχαμε μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό κατά 15,5%, διότι οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού προτιμούν την εντατικοποίηση της εργασίας των ήδη εργαζομένων –και τις απολύσεις, βεβαίως- και όχι νέες προσλήψεις.
Επίσης, έχουν απορρυθμιστεί πλήρως οι εργασιακές σχέσεις στο χώρο του τουρισμού. Είναι εργασία με συνθήκες γαλέραςΔώδεκα ώρες την ημέρα, δεκαέξι ώρες την ημέρα, χωρίς να πληρώνονται οι υπερωρίες και με την απειλή της απόλυσης! Λιποθυμίες από καμαριέρες, από μαγείρους, από σερβιτόρους καταγγέλλονται κάθε μέρα στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις.
Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης -η μερική, η προσωρινή και η εκ περιτροπής απασχόληση- φθάνουν το  80% της απασχόλησης σε αυτόν τον τομέα σε ορισμένες περιοχές.
Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία –το φθινόπωρο βγήκαν τα πορίσματα των ελέγχων των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών - φθάνει μέχρι και το 60%. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν έξι, δέκα, δεκαπέντε, δεκαέξι μήνες να πληρωθούν.
Έχουν μειωθεί οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας -γίνονται μόνο μία περίοδο του καλοκαιριού  και μόνο για βιτρίνα- γιατί ουσιαστικά η Κυβέρνησή σας το έχει διαλύσει.
Το εποχικό επίδομα ανεργίας, που έπαιρναν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό τον χειμώνα, μειώθηκε στο μισό, από τους 6 στους 3 μήνες, γιατί έβαλαν ως προϋπόθεση τα τέσσερα τελευταία χρόνια να μην έχουν πάρει πάνω από ένα αριθμό ημερών επιδότησης. Είχαν και αυτό, για να στηριχθούν το χειμώνα. Χάθηκε κατά το ήμισυ και αυτό.
Το πιο ακραία αντεργατικό όμως είναι ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις αφήνουν τους μεγαλοξενοδόχους και τις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού να αξιοποιούν τους εκπαιδευόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα, από την Ελλάδα ακόμα και από Βουλγαρία και Ρουμανία με μηνιαίο μισθό 200 – 300 ευρώ, στο όνομα του ότι κάνουν εκπαίδευση, για να τους υπερεκμεταλλεύονται.
Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν δικαίωμα μέχρι και το 17% του προσωπικού τους να το καλύπτουν με εκπαιδευόμενους από τουριστικές σχολές με το 60% του βασικού μισθού -δηλαδή 300 ευρώ- και ανασφάλιστους για σύνταξη. Έχουν μόνο ασφάλιση για υγεία. Βέβαια, το καινούργιο πρόγραμμα απασχόλησης, δηλαδή η επιταγή εισόδου στην εργασία για νέα παιδιά μέχρι 29 χρονών που απασχολούνται στον τουρισμό, ουσιαστικά είναι «επιταγή εισαγωγής στην εκμετάλλευση» από την εργασία τους στους μεγαλοξενοδόχους, γιατί είναι με μισθό 400 ευρώ το μήνα, μόνο για πέντε μήνες και με τους χειρότερους εργασιακούς όρους.
ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ;
Το πάγωμα των μισθών για το 2014 και η πρόβλεψη για αύξηση των μισθών κατά 1% το 2015, που υπάρχει στη συλλογική σύμβαση, αποτελεί ωμό εμπαιγμό σε σχέση με τα κέρδη που είχαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις το 2013 και σε σχέση με τους μειωμένους μισθούς την ίδια χρονιά. Το καλοκαίρι του 2012, η ίδια συνδικαλιστική πλειοψηφία είχε συμφωνήσει να μειωθούν οι μισθοί κατά 15%, όταν την περίοδο 2012-2013 τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκαν σχεδόν 25%: Από 10,44 δισ. ευρώ το 2012 σε περίπου 13 δισ. ευρώ το 2013.
Το γεγονός ότι υπογράφηκε
και υπάρχει πλέον συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο δεν είναι κάτι που δεν έχει σημασία ούτε και πρέπει να υποτιμηθεί. Από αυτό το σημείο, όμως, έως τους πανηγυρισμούς και την φετινή κυβερνητική και εργοδοτική προπαγάνδα η απόσταση είναι χαώδης. Η τακτική που έχουν υιοθετήσει οι εργοδοτικές και κυβερνητικές συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να διεκδικούν τα λιγότερα δυνατά, ενώ έχουν ισοπεδωθεί τα εργασιακά μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, διαιωνίζει τις κυβερνητικές και εργοδοτικές πολιτικές της αιώνιας λιτότητας.
Προβάλλει λοιπόν ακόμα επιτακτικότερα η ανάγκη για αλλαγή συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, υπέρ των αριστερών αγωνιστικών δυνάμεων για την ανασυγκρότηση του σε ταξική κατεύθυνση, ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός ευρύτερου λαϊκού κινήματος ανατροπής, που θα θέσει για διεκδίκηση πολιτικοποιημένους στόχους και αιτήματα, που έχουν να κάνουν με την ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών και το άνοιγμα νέων ελπιδοφόρων προοδευτικών και σοσιαλιστικών προσανατολισμών για το λαό και την χώρα μας.
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013
#2 serafino69 01-01-2014 10:12
Συνεχεια
Να ενα δειγμα απο τις αποψεις της Ομοσπονδιας απο το ιστολογιο της για τους εργαζομενους που οργανωνονται στο Συνδικατο Αττικης, εξισονοντας τους με χρυσαυγιτες :
" ... Αλλά όσο η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει συνείδηση στο που αποσκοπούν οι επαγγελματίες των νεοφασιστικών ή νεοσταλινικών ακραίων ιδεολογιών και όσο θα υπάρχουν δημοκρατικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων να σταθούν όρθιοι απέναντι στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πρακτικές τους δεν έχουν τύχη. Έχουμε ιδεολογικές, πολιτικές, αξιακές ηθικής τάξεως διαφορές. Σε τι διαφέρουν οι πρακτικές του νεοναζιστικού μορφώματος και οι απειλές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος με τους πρώτους διδάξαντες κήρυκες της ανομίας, της «ανυπακοής», του «ταξικού» μίσους και των ανομολόγητων στόχων της «δικτατορίας του προλεταριάτου» ; ... "
http://www.poeeyte.gr/index.php/news/430-apantisi-sto-pame-episitismou-tourismou
Οι εργαζομενοι στον τουρισμο εχουν πληγει ποικιλοτροπως απο τα μνημονια και τους αντεργατικους νομους αφου αυτοι ειναι που καλουνται να φερουν εις περας την αναπτυξη και το success story του Σαμαρα, με μηδενικο ομως κοστος για τους εργοδοτες.
Σκεφτειται αν το 10ωρο και η ελαστικοποιηση της εργασιας περιγραφετε στη συμβαση των ξενλλων τι γινετε στην πραγματικοτητα, 16ωρα, αδηλωτα, απληρωτα, με μισθους πεινας της ταξης των 15-20 ευρω και με τς ΜΜΕ-ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ-ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ σε αγαστη συνεργασια να βγαζουν στρατιες απο μελοντικους εργαζομενους των 500 ευρω.
και ο ΣΥΡΙΖΑ απο τη μια να υποστηριζει την υγειη επιχειρηματικοτ ητα και απο την αλλη αδιαφορος και απων απο τον ιδιωτικο τομεα και το εργατικο κινημα,
απο την αλλη το τιμονι συντροφοι
Παράθεση
 
 
+8#1 serafino69 01-01-2014 10:11
Παντελης η απουσια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΠ στο κλαδο του τουρισμου.
Απογοητευτικη εως υποπτη η σταση που εχει κρατησει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κλαδο, αφου στους αγωνες που εδωσαν οι εργαζομενοι για τα βαρεα ενσημα, για το ανθυγεινο επιδομα, για την καταργηση του ταμειου τους, για τις μειωσεις στους μισθους τους με τη προηγουμενη συμβαση, για την καταργηση του εποχικου επιδοματος, στους αγωνες που εδωσαν και δινουν οι εργαζομενοι στο κλαδο για υπογραφη συμβασης, στα Zαχαρωδη και στον Επισιτισμο, εστιατορια καφε κτλ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΠ οχι μονο απειχαν αλλα και εκαναν copy pastle τις ανακοινωσεις της Ομοσπονδιας.
Θα ηταν ντροπη, για αλλη μια φορα, να στραφει η συνδικαλιστικη ηγεσια της ριζοσπαστικης αριστερας, σε συμμαχιες με πασκιτες του κλαδου που το παιζουν τωρα προδομενοι επαναστατες, ντροπη.
Παράθεση


ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου