19 Νοε 2013

Ανακοίνωση για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΤΤΙΚΗΣ




Αυτοί που αρπάζουν το φαί απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάνε θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα ’ρθουν.  
Μ. Μπρεχτ

Οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι η ίδια μας η ζωή!
Πέρασε πάνω από ένας χρόνος χωρίς Συλλογική Σύμβαση στον Επισιτισμό (εστιατόρια, ταβέρνες κτλ)  και με μειώσεις 15% στα Ξενοδοχεία και στα Ζαχαρώδη. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο τουρισμός σημείωσε αυξήσεις ρεκόρ σε αφίξεις και σε έσοδα.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίσαμε πολύ καλά τί σημαίνει να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες και μέρες χωρίς σταματημό, για να μεγαλώσουν κι άλλο τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας.
Μείναμε απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, πολλοί από μας άνεργοι κι οι περισσότεροι μισοαπασχολούμενοι μέσα από προγράμματα κατάρτισης και δήθεν μαθητείας.
Τώρα όσοι πανηγυρίζουν για την «ατμομηχανή που πήρε μπρος» ετοιμάζονται να μας μάθουν να ζούμε με ακόμη λιγότερα, η κυβέρνηση δήθεν για «να βγει η χώρα από την κρίση», η εργοδοσία δήθεν για «να διασφαλίσει θέσεις δουλειάς».
Όμως εμείς ξέρουμε ότι οι ξενοδόχοι
 ΔΕΝ θέλουν Συλλογική Σύμβαση
Θέλουν τον ξενοδοχοϋπάλληλο να διαπραγματεύεται στην καλύτερη περίπτωση ΜΟΝΟΣ του το μισθό του, στην χειρότερη να αρκεστεί στα 586 ευρώ μικτά.
Οι εστιάτορες 
δεν θέλουν ούτε κι αυτοί Συλλογική Σύμβαση. Ξεζούμισαν για ένα χρόνο μαγείρους, σερβιτόρους, λαντζέρηδες πληρώνοντας ψίχουλα και τώρα ετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.
Οι εργοδότες στα Ζαχαρώδη, μετά τη περσινή μείωση, θέλουν και φέτος νέα μείωση 8%.
Η κυβέρνηση, τα κόμματα της ΕΕ, ετοιμάζονται να αποτελειώσουν ότι ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια. Δεν θα γλιτώσει ούτε η αποζημίωση, ούτε τα δώρα, ούτε η άδεια ή τα επιδόματα
Συντάξεις, Υγεία και Πρόνοια είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη για νέο σφαγιασμό.
Αυτά δεν απαντώνται ούτε με μοιρολατρία, ούτε και με αυταπάτες. Δεν είναι μοιραίο να μας κλέβουν τον ιδρώτα μια χούφτα παράσιτα. Δεν είναι όμως ούτε ρεαλιστικό να περιμένουμε από μια άλλη κυβέρνηση να μας επιστρέψει ότι μας έχουν κλέψει.
Χρειάζεται να βασιστούμε ΜΟΝΟ σε μας, στην δική μας οργάνωση, στη δική μας ενότητα.
Εμείς είμαστε αυτοί που υποφέρουμε. Εμείς είμαστε όμως αυτοί που παράγουμε όλο αυτόν τον πλούτο, στον οποίο κουμάντο κάνουν άλλοι.
Ποιος άλλος εκτός από μας μπορεί να ξέρει καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες των οικογενειών μας;
Ποιος άλλος γνωρίζει τί δουλειά περνά από τα χέρια μας κάθε μέρα, πόσο σακατεύουμε την υγεία μας ίσα για να επιβιώσουμε;
Άρα ποιος μπορεί να πει ΠΟΣΟ και ΠΩΣ πρέπει να πληρωθούμε ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ;
Συναδέλφισσα καμαριέρα
Όταν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2011 ήταν 10,5 δις, ο μισθός σου ήτανε 919 ευρώ.
Τώρα που τα έσοδα είναι 12,5 δις, ο μισθός σου είναι 788 ευρώ.
Συνάδελφε μάγειρα σε εστιατόριο
Όταν το 2011 οι αφίξεις τουριστών ήτανε 14,9 εκ ο μισθός σου ήτανε 930 ευρώ.
Τώρα που πλησιάζουνε τα 18 εκ. ο μισθός σου είναι 586 ευρώ.
Αν τους αφήσουμε η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Η σιωπή που θέλει να επιβάλει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν είναι κάτι νέο.
Το ίδιο έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπέγραφε ΣΣΕ που ήθελαν οι εργοδότες. Το ίδιο κάνει και η ΓΣΕΕ που κοίταγε αλλού όταν κυβέρνηση και ΣΕΒ τέλειωσαν σε μια νύχτα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Το ίδιο κάνουν και οι συνδικαλιστές της εργοδοσίας μέσα σε χώρους δουλειάς που διαφημίζουν την αύξηση των κερδών σα να έχουμε εργοδότες κι εργαζόμενοι το ίδιο πορτοφόλι.
ΟΛΟΙ αυτοί δε λένε κουβέντα για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Και τί να πουν όταν οι ίδιοι είναι που έβαλαν την ταφόπλακα με την στάση τους σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου; Εκεί που είναι λαλίστατοι είναι όταν διαπραγματεύονται τί ακόμη θα δώσουν, όταν βέβαια δεν υπογράφουν μειώσεις σε μισθούς. Συμφώνησαν με την επέκταση της μαθητείας, την κατάργηση των ΒΑΕ και του επιδόματος ανεργίας.
Επί της ουσίας δεν έκαναν τίποτε για να οργανώσουν ΚΑΝΕΝΑ αγώνα!
Όμως ο αγώνας ΠΡΕΠΕΙ να οργανωθεί.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Ο κλάδος στην Αττική έχει το ταξικό του Συνδικάτο. Έχει δεκάδες επιχειρησιακά σωματεία που πέρσι έδωσαν παλικαρίσιο αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθυστέρησαν τις μειώσεις και σε πολλούς χώρους κατάφεραν να τις περιορίσουν.
Σε καλούμε να γραφτείς στο Συνδικάτο και στο σωματείο σου, να πας στη Γενική σου Συνέλευση, ξεπερνώντας το φόβο που δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος. Μέσα στον οργανωμένο αγώνα ούτε μόνος είσαι, ούτε όμως και αδύναμος απέναντι σε κράτος κι εργοδοσία. Δεν μπορούν να φοβίσουν τη δύναμη που λέγεται εργατική τάξη όταν αποφασίζει να παλέψει για τη ζωή που της ανήκει. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία, έτσι είχαμε κατακτήσεις.
Τώρα χρειάζεται να δεις κι εσύ τί μπορείς να προσφέρεις, πόσο να συμμετέχεις, με ποιους θα πας και σε ποιους θα γυρίσεις οριστικά την πλάτη.
Το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία σηκώνουμε το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων για τα Ξενοδοχεία, τον Επισιτισμό, τα Ζαχαρώδη.

Απαιτούμε τώρα βασικούς μισθούς στα ξενοδοχεία:
970 ευρώ για υπάλληλους υποδοχής, μάγειρους Α
950 ευρώ για σερβιτόρους, μπάρμαν, μαγείρους Β΄, τηλεφωνητές
930 ευρώ για καμαριέρες, βοηθούς σερβιτόρου, βαλέδες, μπουφετζήδες, γκρουμ, μαγείρους Γ΄
900 ευρώ για καθαρίστριες, πλύντριες, λαντζέρηδες

Διεκδικούμε ΣΣΕ στον Επισιτισμό με βασικούς μισθούς:
950 ευρώ για μάγειρους Α΄ και μπάρμαν
870 ευρώ για τον μπουφετζή
860 ευρώ για τον πωλητή φαγητών
850 ευρώ για το διανομέα και το λαντζέρη

Να υπογραφεί ΣΣΕ στα Ζαχαρώδη με βασικούς μισθούς:
990 ευρώ για τον τεχνίτη
930 ευρώ για τον βοηθό
και 38 ευρώ μεροκάματο για τον λαντζέρη

5θημερο, 8ωρο 40ωρο για όλο τον κλάδο. 
Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Διασφάλιση μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, των αποζημιώσεων απόλυσης, της επαναπρόσληψης των εποχικών συναδέλφων και όλων των όρων των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων
Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να δώσουμε τη μάχη με ενιαίο πλαίσιο, σε κάθε περιοχή.
Να δώσουμε μήνυμα στη μεγαλοεργοδοσία ότι θα έχει από δω και πέρα απέναντί της τους εργαζόμενους του κλάδου ενωμένους, σε όποιο χώρο κι αν δουλεύουν, σε όποια πόλη κι αν μένουν.
Κατέβασε την ανακοίνωση σε pdf. ΓΙΑ-ΣΣΕ.pdf.

από /hwu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου