21 Οκτ 2014

Σύσκεψη του Συνδικάτου για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης

Συναδέλφισσα, Συνάδελφεπου εργάζεσαι στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα της Αττικής:
  • με συμβάσεις μιας ημέρας (εξτρά), ως και λίγων ωρών τη βδομάδα
  • μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία, ή Κοιν.Σ.Επ.
  • με προγράμματα του ΟΑΕΔ, ή ως πρακτικάριος, πρακτικάρια από σχολές του κλάδου
  • ως εποχική-εποχικός σε ξενοδοχεία και εστιατόρια
σε καλούμε να έρθεις στη σύσκεψη που οργανώνει το Συνδικάτο για την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς από τις ελαστικές μορφές εργασίας.
την Κυριακή 26 Οκτώβρη και ώρα 5.00μμ στο χώρο του Σωματείου εργαζομένων του ξενοδοχείου Royal Olympic (Καλλιρρόης 4 και Λεμπέση, στάση μετρό Ακρόπολη, στάση τραμ Καλλιρρόη, τρόλεϊ 2,4, ή 11)
Το Συνδικάτο το χρειάζεσαι και σε χρειάζεται κι αυτό!
Δίχως εσένα κανένας αγώνας του κλάδου δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα, γιατί με αυτές τις εργασιακές σχέσεις δουλεύει -σε πολλές περιπτώσεις- η πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια επιχείρηση.
  • Οι καμαριέρες στα περισσότερα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αμείβονται στις περισσότερες περιπτώσεις σαν ανειδίκευτες εργάτριες, με δουλειά από μια μέρα τη βδομάδα ως και 30 μέρες το μήνα, αλλά και με εξαντλητικά ωράρια, μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τη συλλογική σύμβαση, ή ακόμη και σαν έκτακτες (εξτρά). Πολλές φορές είναι ανασφάλιστες και απλήρωτες για μήνες, ενώ δεν τους χορηγούν άδειες κι επιδόματα. Όταν αρρωστήσουν δεν λαμβάνουν επίδομα ασθένειας, όταν μείνουν έγκυες χάνουν τη δουλειά τους.
  • Η πλειοψηφία των σερβιτόρων, των μαγείρων, των εργαζομένων στη λάντζα εργάζονται σαν εξτρά προσωπικό, ο καθένας σε διάφορα ξενοδοχεία, εστιατόρια και catering, περιμένοντας καθημερινά πάνω από ένα τηλέφωνο να τους καλέσουν για δουλειά. Πολλές φορές περιμένουν για βδομάδες ένα μεροκάματο. Και σε αυτούς δεν εφαρμόζεται καμιά συλλογική σύμβαση, δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς διάλειμμα. Είναι οι περισσότεροι χωρίς ασφάλιση, δεν έχουν «δικαίωμα» να αρρωστήσουν ούτε μέρα.
  • Οι νέοι εργαζόμενοι, είναι ακόμη χειρότερα εκμεταλλευόμενοι. Εργάζονται χωρίς καμιά ουσιαστική εκπαίδευση σαν καταρτιζόμενοι ή πρακτικάριοι στις επιχειρήσεις του κλάδου, για ένα κομμάτι ψωμί, με λιγότερα κι από 400 ευρώ, για όσο διαρκεί η πρακτική άσκηση ή το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Είναι όλοι ανασφάλιστοι και τα ψίχουλα που δικαιούνται τα παίρνουν πολλές φορές αρκετούς μήνες μετά τη λήξη της απασχόλησής τους. Ενώ δεν είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα, δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας.
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι εποχικοί. Δουλεύουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια για 4 με 5 μήνες το χρόνο, χωρίς ρεπό, κάθε μέρα, όλη μέρα. Προσπαθούν να επιβιώσουν στην καλύτερη περίπτωση με 5.000 ευρώ το χρόνο και επίδομα ανεργίας -κι όχι για όλους- 3 μήνες το χρόνο. Το σύνολο των δικαιωμάτων που απέμεινε καταστρατηγείται στους εποχικούς και οι επιπτώσεις στην υγεία τους δεν αποκαθίστανται.
Ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα;
Σκέψου ότι
η επίθεση που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, παλιοί και νέοι, μόνιμοι και έκτακτοι, Έλληνες και μετανάστες, είναι τέτοια σε ένταση και μέγεθος που δεν μένει κανένας ανεπηρέαστος. Δεν μπορεί να είναι ασφαλής και σίγουρος, ούτε ακόμη κι αυτός που σήμερα έχει μια πιο «σταθερή» δουλειά.
Το Συνδικάτο και τα περισσότερα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, έχουν αποκαλύψει το οργανωμένο σχέδιο να αντικατασταθεί η σταθερή και μόνιμη δουλειά από όλες αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σε πολλές περιπτώσεις όλοι μαζί οι εργαζόμενοι «μπήκαν» μπροστά για να μετατραπούν οι συμβάσεις εγαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σε αορίστου χρόνου, απαίτησαν και κατόρθωσαν να πληρωθούν δεδουλευμένα από δουλέμπορους και άλλους εργοδότες.
Το Συνδικάτο σου ποτέ δεν θεώρησε αυτές τις εργασιακές σχέσεις «αναγκαίες» κι «απαραίτητες», όπως τις αποδέχεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας, που τις έχουν συνυπογράψει με τους εργοδότες μας.
Το Συνδικάτο μάχεται και παλεύει για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή δουλειά με0δικαιώματα. Για να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά συνεργεία και οι νόμοι που επιτρέπουν συμβάσεις λίγων ωρών, ημερών, μηνών.
Το Συνδικάτο δεν συμφώνησε ποτέ με τα προγράμματα μαθητείας και διεκδικεί να πληρώνονται και να ασφαλίζονται όλοι οι πρακτικάριοι με Συλλογικές Συμβάσεις.
Το Συνδικάτο έδωσε αγώνες για να μην καταργηθεί το επίδομα ανεργίας, να το λαμβάνει ο εποχικός και ο άνεργος για όλο το διάστημα της ανεργίας. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τα ψίχουλα των τριών μηνών, το χρόνο κι αυτά για ελάχιστους.
Η πορεία όμως που πήραν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, με την ολομέτωπη επίθεση, την υπονόμευση των αγώνων που δώσαμε από τον κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό, την αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους για να τσακίσουν όλα τα δικαιώματα που με αίμα κατακτήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα, απαιτεί να μπούμε όλοι στον αγώνα για να αντιστρέψουμε τη σε βάρος μας κατάσταση. Γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, μιας και ο πλούτος που παράγουμε είναι τέτοιος που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους. Με μισθούς που θα καλύπτουν κάθε πλευρά της ζωής των οικογενειών μας., χωρίς διακρίσεις σε νέους και παλιούς, χωρίς διαχωρισμούς σε μόνιμους και έκτακτους.
Για αυτούς τους λόγους έχει σημασία, η δική σου γνώμη
  • πώς καλύτερα θα οργανωθούμε το επόμενο διάστημα,
  • ποια αιτήματα χρειάζεται ακόμη να διαμορφώσουμε,
  • τί μέτρα θα πάρουμε ώστε καλύτερα να προετοιμαστούμε για τη δική μας αντεπίθεση που την χρωστούμε στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας
Είναι ώρα να ακουστεί πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά και η δική σου φωνή 
την 1η Νοέμβρη, στις 12μμ στο Σύνταγμα 
στο Πανελλαδικό Συλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην 24ωρη Απεργία του κλάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου