20 Μαρ 2014

Πρωτοβουλία για μια Αγωνιστική Παρέμβαση στο χώρο του Επισιτισμού

Μήπως κάνεις το επάγγελμα του μέλλοντος και δεν το έχεις καταλάβει;

Σερβιτόροι και μπάρμαν έχουν μέλλον στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν. Η έκθεση αυτή, για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην Ε.Ε., καταγράφει τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη χώρα μας, αφού πρώτα επισημαίνει ότι στον ευρωπαϊκό Νότο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), οι νέοι καλύπτουν θέσεις που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση.

Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή, οι εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού καθίστανται, στην εποχή της κρίσης, “προνομιούχοι” μεταξύ των υπολοίπων εργαζομένων στη χώρα. Πώς να μην είναι άλλωστε όταν στις πλάτες τους χτίζεται η βαριά βιομηχανία της χώρας; Από τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης, ο κλάδος του επισιτισμού και των ξενοδοχείων αναπτύσσεται στις πλάτες κακοπληρωμένων εργαζόμενων, που με εξαντλητικά ωράρια καλούνται, όχι μόνο να δουλεύουν με εξαντλητικούς όρους,  αλλά και να προσέχουν να μην τους φύγει ποτέ το χαμόγελο από τα χείλη. 
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την επιβολή της μνημονιακής πολιτικής και την ένταση της επίθεσης κατά της κοινωνίας, που γύρισε τα μεροκάματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων μισό αιώνα πίσω, οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο έχουν πιάσει πάτο. Ένας πάτος, που συχνά συγκρούεται με έναν χειρότερο καθε φορά που ακούμε το αφεντικό να λέει «αν δεν σου αρέσει σαν εσένα μπορώ να βρώ άλλους δέκα».

Τα αφεντικά όμως κάθε άλλο που δεν ήθελαν!

Η πολιτική όμως των κυβερνήσεων, που έχει διαλύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν μπορεί να ανατραπεί αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Τα αφεντικά ακόμα και τα πιο «φιλικά», ακόμα κι αν δουλεύουν μαζί μας, δεν χάνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν προς όφελος των κερδών τους τα νέα μέτρα πατώντας στην αδυναμία μας να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας και να απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε.
Η συνδικαλιστική δράση στο χώρο μας, αν εξαιρέσουμε κάποια ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται επιχειρησιακά σωματεία και δίνουν καθημερινές μάχες με την εργοδοσία, είναι πάρα πολύ μικρή, με αποτέλεσμα ο κάθε εργαζόμενος-η να μένει μόνος του, απέναντι στις πιο παράλογες απαιτήσεις. Ειδικά σε έναν χώρο, όπου η εποχιακή και περιστασιακή εργασία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, η οργανωμένη δράση είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι απέναντι στην αυθαιρεσία μικρών και μεγάλων αφεντικών.
Όσο αναγκαία είναι όμως, τη σημερινή εποχή, η οργάνωση και δράση μέσα από τα συνδικάτα του κλάδου, άλλη τόση είναι η αδυναμία ή ακόμα και η αδιαφορία πολλές φορές των εργαζομένων του κλάδου για τα συνδικάτα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ειδικά στους νεώτερους συναδέλφους, η ταύτιση του συνδικαλισμού με την ξεπουλημένη και κομματικά χειραγωγημένη γραφειοκρατεία που παγιώθηκε τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί τέτοια αποστροφή που τελικά τους παραδίδει ανυπεράσπιστος στις διαθέσεις της εργοδοσίας.

Η κατάσταση μπορεί και πρέπει να πάει αλλιώς!

Μέχρι εδώ το κείμενο που κρατάς στα χέρια σου ίσως σου υπενθύμισε πράγματα που ήδη ξέρεις και συναντάς στην καθημερινότητα σου. Αυτό όμως που ίσως δεν είχες ακούσει, είναι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα συνάδελφοι και συναδέλφισσες σαν εσένα που οργανώνονται μέρα με τη μέρα και παλεύουν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.
Ένα κομμάτι αυτών των εργαζόμενων είμαστε και εμείς και, αν και δεν έχουμε μαγικές λύσεις, έχουμε  σίγουρα την πίστη ότι με τη συλλογική πάλη και οργάνωση μπορούμε μέρα με τη μέρα να πάρουμε ξανά τις ζωές μας στα χέρια μας. Για αυτό το λόγο σε καλούμε σε μια πρώτη συνάντηση να συζητήσουμε για τα προβλήματα στον χώρο του επισιτισμού και τις δυνατότητες δημιουργίας, μιας νέας αγωνιστικής συσπείρωσης σε αυτόν.

Συνέλευση/Συζήτηση Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 17.00
Εργατικό Κεντρο Αθήνας Γ’Σεπτεμβρίου 48β
Mail επικοινωνίας: episitismosnea@gmail.com

Πρωτοβουλία για μια Αγωνιστική Παρέμβαση

στο χώρο του Επισιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου