26 Μαρ 2014

Δελτίο τύπου Ομοσπονδίας για Εφάπαξ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Διασφάληση 20ετίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20.03.2014
Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους ασφαλισμένους του Α΄ Τομέα Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ ότι επιτέλους μετά από κοπιώδεις προσπάθειες και πιέσεις, έχουμε απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας στο ερώτημα του Ταμείου, όσον αφορά το εφάπαξ Ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγω 20ετίας, όπου υπήρχε εμπλοκή και δεν εκδίδονταν εντάλματα τους 3 τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα η αναμονή να έχει εκτοξευθεί στους 21 μήνες. Η αιτία ήταν η νέα Υπουργική απόφαση που εντάχθηκε στον Ν. 4242/14, για τον νέο τρόπο υπολογισμού των απονεμόμενων εφάπαξ από 1/9/2013 και εντεύθεν. Στην πράξη λόγω των συντελεστών και των μαθηματικών τύπων που έχουν θεσπιστεί φάνηκε ότι αμφισβητείται έμμεσα το δικαίωμα λήψης εφάπαξ στην 20ετία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όμως έχουμε ήδη στα χέρια μας την θέση του Υπουργείου που θα ξεμπλοκάρει την διαδικασία απονομής άμεσα.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:
α) Για τα αιτήματα έως τις 31/08/2013 καθώς και τα αιτήματα από 01/09/2013 έως 31/12/2013 και όσα είναι και μετά την 01/01/2014 αλλά ο χρόνος της εικοσαετίας συμπληρώνεται πριν την 01/01/2014 το ποσό για την εικοσαετία θα υπολογίζεται με βάση τις οικείες καταστατικές διατάξεις και την γενικότερη νομοθεσία για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος.
β) Για αιτήματα που ένα χρονικό διάστημα της 20ετίας συμπληρώνεται μετά την 01/01/2014 θα υπολογίζεται αυτό και μόνο, με την χρήση των ατομικών μεριδίων (τον νέο τρόπο υπολογισμού).
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια σημαντική και επιτυχή εξέλιξη για τον κλάδο, αφού πλέον δεν αμφισβητείται η ιδιαιτερότητα που έχουμε στην λήψη του εφάπαξ με εικοσαετία, λόγω της έντονης εποχικότητας του επαγγέλματος, μέσα σε αυτό το καταστροφικό πλαίσιο για την Πρόνοια με τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων αφού :
• Έχουμε απολέσει με το PSI το 53% των αποθεματικών του Ταμείου μας,
• Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απαλλοτριώσει ουσιαστικά και τα υπόλοιπα, το κοινό κεφάλαιο, τοποθετώντας το σε κρατικά ομόλογα,
• Μεθοδεύεται η δέσμευση και των εισφορών της Πρόνοιας, μέσω της ΑΠΔ του χρεωκοπημένου ΙΚΑ, προς άτοκη διευκόλυνσή του στην πληρωμή των Συντάξεων και
• Δεχόμαστε απανωτές μειώσεις και στο εφάπαξ, ενώ πληρώναμε μια ζωή γι αυτό.
Αλλά κυρίως για τις άσχημες εσωτερικές διεργασίες μέσα στο Ταμείο, τις συγκρούσεις, την εκδικητική και νόθα απόπειρα «κατάργησης» της εικοσαετίας από ορισμένους που έτσι αντιλαμβάνονταν τις ευθύνες τους έναντι των ασφαλισμένων της Πρόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου