14 Ιαν 2014

Μάθε παιδί μου... σκι: πρόταση για έξτρα χειμερινές διακοπές στα σχολεία...

Μάθε παιδί μου... σκι: Διχάζει η πρόταση για έξτρα χειμερινές διακοπές στα σχολείαΝα πετάξουν τον χαρταετό τους στα... χιόνια και γενικά στην ύπαιθρο θα μπορέσουν φέτος οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της χώρας, καθώς τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού συζητούν την πρόταση των ξενοδόχων για θέσπιση ολιγοήμερης «σχολικής ανάπαυλας» τον Μάρτιο, ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.
Λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί στην πρώτη του εφαρμογή ο νέος θεσμός, που ακολουθεί το αμερικανικό και το βορειοευρωπαϊκό έθιμο του «ανοιξιάτικου διαλείμματος» (spring break), αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τα δύο υπουργεία, καθώς από σήμερα θα γίνουν συσκέψεις ανάμεσα στους υπουργούς Κων. Αρβανιτόπουλο και Ολγα Κεφαλογιάννη και στα στελέχη τους.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας ο αρχικός σχεδιασμός είναι να δοθούν πιλοτικά σε πρώτη φάση δύο ημέρες άδεια στα σχολεία, οι οποίες για φέτος θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή πριν από την Καθαρή Δευτέρα. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν αφορά τα παιδιά του Δημοτικού, καθώς σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι δυνατόν να κλείσουν τα σχολεία χωρίς να διαταραχθούν οικογένειες που οι γονείς δεν θα μπορέσουν να λάβουν άδεια από τη δουλειά τους ώστε να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά. Τελικά η σκέψη που φαίνεται να επικρατεί είναι να μην ισχύσει η διακοπή για τα Δημοτικά, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα φύλαξης.
Επίσης παράγοντες του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν ότι η ενέργεια αυτή εξετάζεται να συνδυαστεί με εντατικοποίηση του σχολικού έτους, το οποίο θα ξεκινά πλέον τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο μια ολιγοήμερη ανοιξιάτικη διακοπή. Επίσης έλεγαν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εμπλουτιστεί παιδαγωγικά το «ανοιξιάτικο διάλειμμα» με την υποχρέωση των παιδιών να φέρουν πίσω στο σχολείο  κάποια εργασία (π.χ. έκθεση) για τα μέρη στα οποία πήγαν ή, σε περίπτωση που μείνουν σπίτι, για κάποιο άλλο θέμα.
Ωστόσο δεν αποκλείεται στη διάρκεια της διαβούλευσης που επίκειται να προστεθούν ημέρες ή να αλλάξουν ημερομηνίες και σχεδιασμοί. Κατά συνέπεια, το πρώτο σχέδιο είναι τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά από τις 27 Φεβρουαρίου έως και την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου, ούτως ώστε οι μαθητές και όσες οικογένειες μπορέσουν να εκμεταλλευθούν το πενθήμερο που δημιουργείται για να ταξιδέψουν, υπολογίζοντας και τις προσφορές που θα κάνουν ειδικά για εκείνη την περίοδο οι ξενοδόχοι.  Ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και είναι ενδεχόμενο να αλλάξουν.
Αυτό πάντως που τόνιζαν οι πηγές του υπουργείου Παιδείας χθες ήταν ότι δεν είναι δυνατό να κλείσουν τα σχολεία για μία ολόκληρη εβδομάδα, όπως ζητούσαν αρχικά οι ξενοδόχοι, καθώς αυτό θα προκαλούσε μεγάλη επιβάρυνση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιθέτως, οι δύο ημέρες αργίας στις οποίες φαίνεται πως καταλήγουν οι αρμόδιοι μπορούν να καλυφθούν με περικοπές εκδρομών και περιπάτων, αν δεν προκριθεί τελικά η αλλαγή στις ημερομηνίες έναρξης του σχολικού έτους.

«ΑυτοΡρύθμιση». Στην ερώτηση πάντως, τι θα κάνουν με τα παιδιά όσοι γονείς δεν έχουν άδεια εκείνες τις ημέρες, οι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούσαν  ότι η αγορά θα αυτορρυθμιστεί και όσοι έχουν υπόλοιπα αδειών θα τα χρησιμοποιήσουν ενώ όσοι έχουν δυνατότητα να πάρουν δύο ημέρες από την καλοκαιρινή τους άδεια θα το πράξουν.
Το θέμα του «ανοιξιάτικου διαλείμματος» στα σχολεία έθεσε πρώτος ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Κώστας Λεβέντης, μιλώντας στη θεσσαλική εφημερίδα «Ελευθερία». Οπως ανέφερε ο ξενοδόχος, ο εν λόγω θεσμός υλοποιείται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης με την ονομασία «λευκή εβδομάδα», κατά τις οποίες τα σχολεία κλείνουν για να δοθεί η δυνατότητα σε οικογένειες να εκδράμουν σε χιονισμένους ορεινούς προορισμούς, εξού και η ονομασία «λευκή».

σχόλια

Μ.Φ. 
14/01/2014 19:05
Το κριτήριο για την επιβολή αυτού του μέτρου-ενώ το σχολικό έτος είναι σε εξέλιξη και κάθε εκπαιδευτικός προγραμματισμός έχει ολοκληρωθεί προ πολλού -είναι τα κέρδη των ξενοδόχων;Και δε ντρέπονται να μας το λένε;Το προσωπικό ενδιαφέρον πάλι του πρωθυπουργού πως να το σχολιάσω;Ή μήπως να σχολιάσω την απόπειρα να βγουν άχρηστοι οι περίπατοι και οι σχολικές επισκέψεις που έχουν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να πριμοδοτηθούν "λευκές εβδομάδες" που αντιμετωπίζουν τους μαθητές ως.... πελάτες; Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα που έλεγε και εκείνη η παλιά ελληνική ταινία!

Σχολικο σκι 
14/01/2014 12:52
Μα επιτέλους δεν μπορούν να αφουγραστούν τις αγωνίες μας και το λαικό αίσθημα; Με όλα αυτά τα χαράτσια και τους φόρους εμείς θα πληρώσουμε και τα κέρδη των ξενοδόχων;Μπορώ να στείλω τρία παιδιά εκδρομή στα χιόνια; Απλώς το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δημιουργηθούν εντάσεις στις οικογένειες απο την δικαιολογημένη γκρίνια των παιδιών

2Δ 
14/01/2014 12:25
Συγχαρητήρια, επιτέλους μια σύγχρονη πρόταση στην εκπαίδευση !
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου