4 Ιουλ 2014

μαζική απεργία φυλακισμένων

fylakes
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Αναστολή πανελλαδικής απεργίας πείνας
Σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου αναστέλλουμε τη μαζική πανελλαδική απεργία πείνας που είχαμε ξεκινήσει ενάντια στο νομοσχέδιο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Αναστέλλουμε την απεργία πείνας, αλλά δεν τερματίζουμε τη κινητοποίησή μας. Αντίθετα ανακτούμε τις δυνάμεις μας και προειδοποιούμε το υπουργείο ότι δε πρόκειται να δεχτούμε τη λειτουργία του ελληνικού Γκουαντάναμο ούτε στη Δομοκό ούτε πουθενά.
Παραμένουμε καχύποπτοι απέναντι στις βελτιωτικές προτάσεις του υπουργείου που θα κατατεθούν τη Πέμπτη και είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αγωνιστούμε με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ για να ματαιώσουμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Γνωρίζουμε ότι τίποτα δε θα βελτιωνόταν αν δεν κάναμε την απεργία πείνας. Ας γνωρίζει όμως και το υπουργείο πως απέναντι στην οργανωμένη σιωπή που επιβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποκρύπτοντας τη ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ που έχει γίνει (4500 κρατούμενοι απεργοί πείνας), από εδώ και πέρα, αλλάζουμε τα μέσα αγώνα και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε δυναμικότερες μορφές αντίστασης. Ο νοών νοείτω…
πρωτοβουλία επιτροπής αγώνα φυλακών


Εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι κρατούμενοι απαιτούν:
  • την εφαρμογή του ευεργετήματος της άδειας και της υφ’ όρον απόλυσης με αντικειμενικά κριτήρια για όλους (στο 1/5 της ποινής για την άδεια και στα 3/5 της ποινής για την αναστολή), και την κατάργηση του επαίσχυντου κριτηρίου της «μαντεψιάς» του Συμβουλίου της Φυλακής, για το αν ο κρατούμενος θα κάνει «καλή χρήση της αδείας».
  • Την επανεκδίκαση των υποθέσεων για ναρκωτικά, σύμφωνα με το νόμο του 2013, ο οποίος έχει ήδη μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους ισοβίτες, αφού σύμφωνα με το νόμο του 2006, ακόμα και οι χρήστες ουσιών καταδικάζονται για μικροποσότητα σε ισόβια.
  • Την εφαρμογή των συζυγικών επισκέψεων
  • Την κατάργηση της κατηγορίας των «φιλοξενούμενων κρατούμενων», που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο. Οι μετανάστες κρατούμενοι, αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους, δεν αφήνονται ελεύθεροι καθώς εκκρεμεί η απέλασή τους, κι έτσι κρατούνται ως «φιλοξενούμενοι», με αποτέλεσμα να στερούνται όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, αναστολή κ.λπ.).
Πιο αναλυτικά για τις νέες ρυθμίσεις που ήδη ετοιμάζονται να ψηφιστούν στην βουλή εδώκαι εδώ.

Η μαζική απεργία των φυλακισμένων (έληξε στις 2/7 ) ενάντια στον νέο νόμο για τις φυλακές, κρατητήρια νέου τύπου με αλλαγές στην ποινική δικονομία και δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, έρχεται για να δείξει για άλλη μία φορά την τραγική κυριολεκτικά κατάσταση των ελληνικών φυλακών. Οι υπεράριθμες φυλακές με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που έχουν χειροτερέψει λόγω των μνημονίων, τα ανύπαρκτα ιατρεία, το πακετάρισμα στα ίδια κελιά διαφορετικών κατηγοριών φυλακισμένων, έρχονται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο περιορίζοντας δραστικά τα ελάχιστα δικαιώματα των φυλακισμένων πολλών από αυτούς μετανάστες αβοήθητοι σε μία ξένη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια ένα δυνατό κίνημα των φυλακισμένων έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να εξαγγείλει την δημιουργία ενός νέου τύπου φυλακών «τύπου Γ» για να πετάει σε βασανιστικές συνθήκες άσπρων κελιών όσους αγωνίζονται μέσα από τις φυλακές για τα δικαιώματά τους.
Η απεργία πείνας εδώ και 9 ημέρες στο σύνολο των φυλακών της χώρας από 4500 έγκλειστους είναι μία άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά. Μέσα στο καμίνι των μνημονίων των αντιφασιστικών μαχών δίνεται ακόμα μία μάχη ακόμα και με το υπέρτατο όπλο της απεργίας πείνας σε τόσο μεγάλη έκταση.
Μούγκα από τα ελληνικά ΜΜΕ προφανώς. Όχι μόνον επειδή ο θεός της μπάλας απαιτεί ως θυσία την σιωπή και την παράλλαξη της πραγματικότητας αλλά γιατί ακόμα
και σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίων κάθε αγώνας είναι θρυαλλίδα στα θεμέλια ενός συστήματος που καταρρέει μέσα στην σαπίλα τη ίδιας της ύπαρξής τους. Δεν είναι τυχαίο όταν η πορεία του Σαββάτου για τους φυλακισμένους συναντήθηκε με τις καθαρίστριες στο Υπ. Οικονομικών υπήρξε πλήρης αλληλοϋποστήριξη.
Αλλά φευ! Η αριστερά περιλάμπουσα των αρχών και της ιστορίας της είναι η μεγάλη απούσα. Πλην φυσικά των τυπικά απαραίτητων δημοσιογραφικού τύπου ανακοινώσεων εξακολουθεί να απολαμβάνει την εικονική της πραγματικότητα ατάραχη γλύφοντας ακόμα τις τελευταίες στιγμές αστικής δημοκρατίας.
Δεν είναι αυτά για εμάς. Εμείς είμαστε νόμιμοι! Νόμιμοι όσο το επιτρέπει το μακυρύ χέρι της αστικής εκπροσώπησης, νόμιμοι όσο δεν είστε επικίνδυνοι. Γιατί όπως ένας φίλος έγραψε «όταν οι κομμουνιστές ήταν επικίνδυνοι ήταν και παράνομοι». Πλην επισκέψεων κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – προς τιμή τους – για την υπόλοιπη αριστερά απλά δεν υπάρχει το θέμα. Προφανώς ετοιμάζονται για τα καλοκαιρινά κάμπινγκ.
Φυσικά οι λεγόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αυτό το είδος των ανθρώπων που ο περισσότερο επάξιο τίτλος που δικαιούνται είναι ανθρωποφύλακες, βρήκαν ακόμα μία ευκαιρία να βασανίσουν κάνοντας στάση εργασίας για «διαμαρτυρόμενοι για την τραγική όπως χαρακτηρίζουν κατάσταση στις φυλακές» ακριβώς στις ώρες επισκεπτηρίου των φυλακισμένων. Ταυτόχρονα ιατροί εμποδίζονται να μπουν και να διαπιστώσουν την υγεία των απεργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου