25 Αυγ 2014

Νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες


Παράλληλα, η κυβέρνηση εκχωρεί νέα προνόμια στους ισχυρούς του κλάδου προκειμένου να προσελκύσουν τον τουρισμό πολυτελείας και τα υψηλά εισοδήματα από τη μεγάλη αγορά του εξωτερικού καθώς και από το εσωτερικό. Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους προς ενίσχυση επιχειρηματικούς κλάδους σύμφωνα με το λεγόμενο «Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο». Σε αυτό το πλαίσιο και για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους στον τουριστικό κλάδο προβλέπονται νέες κρατικές ενισχύσεις μέσω του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης» (όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014 - 2020.
Απόλυτα χαρακτηριστικές είναι και οι προτάσεις που ο ΣΕΤΕ έχει βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι και τις οποίες σπεύδει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού προτείνουν:
-- Συμπλήρωση επενδυτικού νόμου, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο για τον τουρισμό με βάση πορίσματα της μελέτης, π.χ. κινητροδότηση για αναβάθμιση ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών ξενοδοχείων πολυτελείας.
-- «Ορθολογικό σχεδιασμό» του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 - 2020 για τη στήριξη και κινητροδότηση των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 22 δισ. ευρώ (από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή).
-- Επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων των 3 δισ. ευρώ κατ' έτος από τον ιδιωτικό τομέα στον τουρισμό.
-- Αμεση χαρτογράφηση των μαρίνων και τουριστικών λιμένων και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ.
-- Μείωση χρεώσεων του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης παραχώρησης, παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
-- Χορήγηση ελληνικού διαβατηρίου σε κατοίκους εκτός Ευρωζώνης που επενδύουν 1 εκατ. ευρώ π.χ. σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και τα διακρατούν για μία δεκαετία (μοντέλο Μάλτας).
-- Μείωση ΦΠΑ ακτοπλοΐας στο 6,5% για επιβάτες, 13% για αυτοκίνητα. Μείωση ΦΠΑ τελών μαρίνων στο 6,5%. Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για τα άλλα φορολογικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου