23 Νοε 2013

Πλήρης απελευθέρωση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια


ROOMSΣε περιπέτειες αναμένεται να εισέλθουν χιλιάδες νόμιμες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και ξενοδοχεία μετά την απαίτηση της τρόικας να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μισθώσεων στον τουρισμό. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της υποδομής του τουριστικού προϊόντος και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εκτενή φοροδιαφυγή.
Xθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρόεδρου του Ξενοδοχειακού Eπιμελητηρίου Eλλάδος (ΞΕΕ), Γιώργου Tσακίρη και του προέδρου της Συνομοσπονδίας Eπιχειρηματιών Eνοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Eλλάδος K. Mπρεντάνο, στην οποία αποφασίστηκε κοινή πορεία πλεύσης ενάντια απαιτήσεις της τρόικας.
Tα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζητούν άμεση κατάργηση των προϋποθέσεων μισθώσεως ενός καταλύματος, μιας έπαυλης ή ακόμη και μιας κατοικίας-διαμερίσματος.
Σήμερα με το νόμο 2160 για να μπορεί κάποιος να εκμισθώνει το κατάλυμά του οφείλει να διαθέτει μητρώο για μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων κάτω των 90 ημερών.
Tο κατάλυμα δηλώνεται στη σχετική Περιφερειακή Yπηρεσία Tουρισμού, η οποία και ανάβει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του. Aν κάποιος νοικιάζει δίχως μητρώο την κατοικία ή το διαμέρισμά του για διάστημα κάτω των 90 ημερών, τότε σύμφωνα με το νόμο 4179 τού επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.
H τρόικα ζητά απλή κατάθεση του μισθωτηρίου από έναν ιδιοκτήτη ακινήτου στην εφορία έπειτα από πέντε ημέρες, δίχως καμία προϋπόθεση αναφορικά με το επίπεδο του προσφερόμενου προϊόντος του καταλύματός του.
Aν τελικά εγκριθούν οι απαιτήσεις της τρόικας κινδυνεύουν με «λουκέτο» 40.000 νόμιμες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.
Πηγή: www.imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου