18 Νοε 2013

Τουρισμός: Κέρδη στο κεφάλαιο, φτώχεια και ανεργία για τους εργαζόμενους


Χοντρά κέρδη καταγράφουν οι τουριστικές επιχειρήσεις (κυρίως μεγαλοξενοδόχοι) το 9μηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος της τρέχουσας χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει οΣύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, γίνεται λόγος για χρονιά - ρεκόρ στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις που αγγίζουν τις 17,5 εκατ. που σημαίνουν 11,5 δισ. ευρώάμεσων εσόδων.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι αντιστρόφως ανάλογα, αφού η ανάπτυξη της περίφημης «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, του τουρισμού γίνεται πάνω στα ερείπια της ζωής των εργαζομένων στον κλάδο που μαστίζονται από την ανεργία, τη μισοαπασχόληση, την απλήρωτη απασχόληση μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για δήθεν....πρακτική άσκηση, τους εξευτελιστικούς μισθούς, τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, τη βάρβαρη εντατικοποίηση της δουλειάς που φέρνει εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.
Η αύξηση του τζίρου (και τις κερδοφορίας) δεν έφερε θέσεις εργασίας. Το αντίθετο. Το α' εξάμηνο του 2013, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονταν μειώθηκαν κατά 5,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Από 266,700 το α' εξάμηνο του 2012, σε 252,100 το α' εξάμηνο του 2013. 
Οι αμοιβές από την άλλη για όσους δουλεύουν είναι εξευτελιστικές. Κανένας μεγαλοξενοδόχος δεν εφαρμόζει ακόμα και αυτή την κατάπτυστη σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε από την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η οποία προβλέπει μείωση αποδοχών 15%. 
Με την απειλή της απόλυσης έχουν εξαναγκάσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με αμοιβή τα 586 ευρώ μεικτά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παρά την κερδοφορία, η «απληρωσιά» πάει σύννεφο. 
Βεβαίως, η μεγάλη πίτα των κερδών κατευθύνεται στους μεγάλους ομίλους του κλάδου, έτσι ώστε οι μικροεπιχειρήσεις όχι μόνο να μην αγγίζουν δεκάρα αλλά να συνθλίβονται από τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με τα λεγόμενα «all inclusive» (ολοκληρωμένες παροχές υπηρεσιών), από τα οποία δεν περισσεύει ούτε ψίχουλο για όσους είναι έξω από τα γρανάζια ενός μεγάλου ξενοδοχείου.
Τίποτα δεν έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από την ανάπτυξη της «βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού»
από ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου